Misli

Profesija

Kada biramo šta ćemo da radimo imamo dve opcije:

  • Prodajemo naše vreme za novac
  • Da stvorimo nešto što ćemo da prodajemo za novac

Ako odaberemo prvu opciju, da bismo zarađivali više moramo ili da provodimo više vremena radeći, ili da prodamo naš sat za više novca.

Dva problema kod ovog pristupa su što:

  • Postoji ograničen broj sati u toku dana koje možemo da prodamo
  • Često nismo u mogućnosti da biramo cenu rada

Ako odaberemo drugu opciju, da stvorimo nešto što ćemo da prodamo za novac, da bismo zarađivali više imamo opciju da smanjimo troškove proizvodnje, da prodajemo više, da stvorimo proizvod koji je potreban određenoj grupi ljudi i bez neće moći, da povećamo prodaju, da povećamo ulaganje u marketing, da stvorimi više različitih proizvoda, da naplatimo više, da imamo više izvora prihoda prodajući razne proizvode i usluge.

Mnogo faktora je u igri i povodom većine odluke donosimo sami, rizik je veći, posao je veći, ali ako odaberemo da radimo ono što volimo, možemo da radimo i da budemo srećno na poslu, posebno ako volimo proces.

Odabirom druge opcije, uspeh nam nije zagarantovan, ali ako se dovoljno budemo potrudili, ako budemo donosili prave odluke, možemo da uspemo.

Odabirom prve opcije, prodajom vremena za novac, zagarantovano nam je da će drugi imati mnogo više koristi od našeg rada nego mi sami.

Na ovom blogu svakodnevno pišem o čemu god mi se tog dana piše. Ako su vam moji tekstovi zanimljivi, mogu vam ih svakodnevno slati na mejl, i tako ih nećete propustiti u moru objava na fejsbuku.

Onima koji se prijave na mejling listu, poslaću besplatan primerke svog romana Krvavo zeleno, i kratku priču, 43 pored.

Samo mi recite na koju mejl adresu da šaljem.