Kada znamo da je kraj

Kada bi sa nečim trebalo prestati?

Seth Godin je godinama imao manje od 200 čitalaca na svom blogu, pre nego što je stekao neku veću publiku. Danas, njegov blog je među top 12 blogova u svetu, a jedan od vodećih blogova, ako ne i vodeći blog, na temu marketinga.

Da li je Seth trebalo da odustane u tih prvih nekoliko godina i da proba nešto drugo?

Verovatno. Ali sada ne bi imao to što ima. Ima blog kog voli da piše, i ima publiku koja voli da čita njegov blog.

Većina blogova, jutjub kanala, instagram profila, bilo kog vida se ugase nakon svega nekoliko nedelja, a poneki se ugase i nakon nekoliko dana. Lično sam imao nekoliko takvih pokušaja, a poslednji je bio kada sam pokušao da vodim dnevni vlog; što je trajalo nešto više od 5 dana.

Da li je trebalo da nastavim sa svojim dnevnim vlogom?

Verovatno. Ali, u tom slučuaju bih morao da kažem „NE“, mnogim drugim stvarima.

Da bismo odredili da li da stavimo tačku na nešto, moramo da poređamo radnju na osnovu prioriteta i da odaberemo tri na kojima ćemo raditi.

Prioriteti se mogu odrediti na osnovu raznih kriterijuma.

Prioritet može biti nešto što će doprinositi ličnom razvoju; poput čitanja knjiga, ili pisanja bloga. Blog je odlična mentalna vežba, baš kao i pisanje dnevnika s tim što blog ima i druge prednosti; dostupan je drugima, pa i drugi mogu da izvuku korist iz njega.

Prioritet može da bude nešto što će doprineti našem zdravlju; poput kuvanja i spremanja zdrave hrane. Upražnjavanje različitih fizičkih aktivnosti takođe donosi unapređivanju našeg zdravlja.

Prioritet može da bude nešto što drugima donosi vrednost.

Prioritet može da bude nešto što vam donosi prihode.

Prioritet može da bude šta god da vam je u životu važno; porodica, prijatelji, putovanje, šoping, zabava, gledanje televizije.

Svaki put kada odlučimo da uradmo nešto, umesto nečeg drugog, znači da smo to nešto stavili visoko na listi prioriteta.

Pažljivo birajte prioritete i pazite ne stavljate kraj na nešto što bi vam možda u daljoj budućnosti moglo biti od velike važnosti.

Ako su vam moji tekstovi zanimljivi, rado ću vam ih slati na vašu mejl adresu kako ih ne biste u buduće propustili, a sve što bi trebalo da uradite jeste da kliknete na dugme ispod i da se prijavite.

Podelite sa prijateljima:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Štampa