Misli

Priprema je pola posla

Često imamo tendenciju da preskočimo ovaj ključan deo posla, smatramo ga gubljenjem vremena, mislimo da ćemo biti produktivniji ako se jednostavno budemo pojavili i odradili posao. Što više vremena budemo “konkretno” radili, više ćemo stvoriti.

Iako takav pristup radi kod nekih, na primer Stiven King nema nikakvu pripremu, jednostavno sedne i piše, većini nas je potrebna priprema.

Iza većine uspešnih ljudi stoje dani, nedelje, meseci pripreme, pre nego što se pojave pred nama i pokažu svoj najbolji rad, svoju najbolju verziju.

Što više iskustva imamo može da znači da ćemo moći da priuštimo da manje vremena provodimo na pripremama, ali to samo znači da ćemo reciklirati naše stare pripreme, da ćemo primeniti modele koji su nam već poznati.

Ako želimo da uvodimo inovacije u naš rad, moramo dobro da se pripremimo i mnogo da eksperimentišemo.

Dok pripremamo, dok nas niko ne vidi šta zapravo radimo, imamo slobodu da napravimo koliko god grešaka želimo. Onog momenta kada je neko kupio karte za naš nastup, od naših viceva se očekuje da budu smešni.

Niko ne želi da vidi našu pripremu, niko ne dođe na koncert Stonsa da vidi Džegera kako štimuje gitaru i vežba prste; svi žele da vide kakav je solo Džeger pripremio za danas.

Na ovom blogu svakodnevno pišem o čemu god mi se tog dana piše. Ako su vam moji tekstovi zanimljivi, mogu vam ih svakodnevno slati na mejl, i tako ih nećete propustiti u moru objava na fejsbuku.

Onima koji se prijave na mejling listu, poslaću besplatan primerke svog romana Krvavo zeleno, i kratku priču, 43 pored.

Samo mi recite na koju mejl adresu da šaljem.