Misli

Sve za klik – “novinari”

Iako sam već pisao o clikcbait-u, ali u današnjem članku ću morati da se nadovežem na to.

Naime, od kako smo Sanja i ja pokrenuli Zagolaj, često smo dobili mejlove ili poruke gde sam prvi put čuo da su ljudi na “autofagija dijeti”.

I o autofagiji sam već pisao i prilično dugo istraživao, i moram da priznam da mi tumačenje ovog regulatornog biološkog mehanizma kao “dijete”, ide na živac.

AUTOFAGIJA NIJE DIJETA!

Dugo sam se pitao ko je izvor ove budalaštine, pa sam odlučio da pitam DuckDuckGo, pošto mi i Google ide na živac.

Odgovor sam našao, a gde drugo nego u Bljucu; (nije štamparska greška). Neko od “savesnih novinara ili novinarki” bljuc žene je proveo 3 minuta istražujući autofagiju, a još savesniji urednik ili urednica je odlučio da je bolje povezati naslov tog članka sa “čudotvornom dijetom” jer će tako skupiti više klikova.

Onda su još neki drugi “novinari” i “blogeri” proveli čitav minut da prekopiraju taj tekst. 1, 2, 3, 4

Zapravo, možda je taj čitav proces čuven u resavskoj, prepisivačkoj, školi, išao drugim tokom, ali to sad nije toliko ni bitno.

Drugi su čuli za ovu “dijetu” pa su odlučili da napušu opširniji tekst 1, 2, onda su opet neki prepisali 1.

Vrlo zanimljiv pristup “novinarstvu” i vrlo zanimljiv pristup “istraživanju” i širenju “korisnih infromacija”.

Moj savet je, da vrlo dobro proverite izvore vaših informacija, jer je agenda većine novina i blogera da dobiju klikove, a ne da vas nečemu nauče.

Ukoliko želite da saznate šta je autofagijA, i dobro se vladate engleskim jezikom, EDx je u saradnji sa Tokio univerzitetom pokrenuo kurs na ovu temu, na kog još uvek možete besplatno da se prijavite ovde.

Na ovom blogu svakodnevno pišem o čemu god mi se tog dana piše. Ako su vam moji tekstovi zanimljivi, mogu vam ih svakodnevno slati na mejl, i tako ih nećete propustiti u moru objava na fejsbuku.

Onima koji se prijave na mejling listu, poslaću besplatan primerke svog romana Krvavo zeleno, i kratku priču, 43 pored.

Samo mi recite na koju mejl adresu da šaljem.