Meditacija

Ne kao religijska veština, već kao medicinska; isceliteljska.

Meditacija je nešto što sam pokušavao da praktikujem dugi niz godina, ali nikada uspešno. Stalno sam očekivao neko mistično iskustvo, nešto vantelesno, vanzemaljsko, a najsprostije rečeno, meditirati znači sedeti, ne raditi ništa i posmatrati svoje misli, kao da nisu naše i čekati da odu.

Mnogo lakše reći nego uraditi. Ali, meditacija je vežba kao i bilo šta drugo; što duže vežbamo to ćemo biti bolji u tome.

Postoji mnogo tehnika meditacije, i mislim da je za početnike veoma bitno da ih neko usmeri kako se praktikuje ova veština. Potoji mnoštvo aplikacija na internetu koje možete skinuti na vaš telefon i oprobati se u meditaciji, a ja ću izdvojiti jednu koja je meni i te kako bila od koristi; u pitanju je Waking Up. Aplikacija je na engleskom, i postoji mesečna pretplata za njeno korišćenje, ali je vredna svake pare.

Moram da napomenem da nisam plaćen da reklamiram ovu aplikaciju niti ću imati bilo kakve koristi ako kliknete na link. Jednostavno mislim da je aplikacija vredna.

Ono što sam u poslednja 2 meseca naučio kroz meditaciju jeste da prestanem da brinem šta će drugi da misle o meni, a o tome sam brinuo od kako znam za sebe.

Nisam mnogo govorio, nisam voleo da me čuju oni kojima moj govor nije namenjen, i konstanto sam se trudio da udovoljim svačijim ukusima i da se svima dopadnem.

Sada mi apsolutno nije stalo ko će šta da misli o meni, a ponajmanje mi je stalo šta ću ja da mislim o sebi; jer, moram priznati, bilo sam svoj najveći kritičar.

To mi je omogućilo da bez problema stanem pred kameru, kažem šta imam da kažem i to stavim na jutjub i da ostavim čak i neke gluposti koje sam rekao; što da ne, ako će to nekog nasmejati.

To mi je takođe omogućilo da postanem otvoreniji na ovom blogu, ali da postanem otvoreniji sa svojim ukućanima; svojom ženom pre svega.

Mogu reći, da me je meditacija oslobodila samog sebe.

Meditaciju bih preporučio svima, posebno onima sklonim stresu. Meditacija je nešto što se radi svakodnevno, baš kao i fizička aktivnost. Bilo da ćete koristiti Waking Up aplikaciju, ili nešto drugo, ili ćete pokušati bez aplikacije, nije bitno.

Bitno je provesti 10-ak minuta u apsolutnoj tišini gde ćete da sedite i da posmatrate šta se to odigrava u vama; bez osude, bez procesuiranja, kao da gledate oblake kako prolaze nebom.

Probajte.

Ako su vam moji tekstovi zanimljivi, rado ću vam ih slati na vašu mejl adresu kako ih ne biste u buduće propustili, a sve što bi trebalo da uradite jeste da kliknete na dugme ispod i da se prijavite.

Podelite sa prijateljima:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Štampa