Originalno

Stvoriti nešto originalno je strašno, pre svega, jer su mnogo veće šanse da se ljudima tako nešto neće svideti nego da hoće.

Većina današnjih automobila liče jedni na druge i kada se pojavi nešto originalno često postane predmet sprdnje.

Image by GGBot from Pixabay 

Da bi nešto postalo norma, trebalo da bude prihvaćeno od strane velikog broja ljudi. Kada nešto postane prihvaćeno od strane velikog broja ljudi, drugi počnu to da imitiraju i tada prestane da bude originalno.

Pogledajmo samo revoluciju telefona. Imali smo Nokiu, i sve druge koji su ličili na Nokiu, a onda se pojavilo nešto oroginalno; telefon bez tastature, sa ekranom osetljivim na dodir, i sada svi telefoni izgledaju kao iPhone.

Samsung je pokušao da uvede nešto novo, telefon na preklop sa savitljivim ekranom, ali se ispostavilo da nije baš najpraktičnije i da ti ekrani još uvek nisu dovoljno izrdžljivi, pa je sve to još uvek u fazi testiranja i pitanje je da li će se ikada ostvariti.

Ako zavirimo u umetnost, Stari Grci su izmislili teatar, Aristotel je u svojoj Poetici zapisao normu teatra, i milenijumima sve drame, manje-više, liče jednu na drugu; imaju tri čina, početak, sredinu i kraj; ekspoziciju, uspon, klimaks, rezoluciju. U svakoj drami, glavni junak nešto želi, ima zacrtan cilj i sve vreme to pokušava da ostvari zaobilazeći prepreke koje mu se nalaze na tom ostvarenju.

Onda, nekoliko milenijuma kasnije, pojavio se teatar apsurda; u kom junak nema zacrtan cilj. Ne baš najuspešniji žanr, ako mene pitate.

Dramska forma se prenela i na film.

Mnogi današnji romani su pisani i dramskoj formi; posebno oni koje nazivamo „komercijalnim“ romanima. Kad pominjemo roman, govorimo o književnoj formi koja u svom nastajanju nije bila baš mnogo priznata. U početku, roman je smatran štivom kog čitaju isključivo dokone žene; dok je danas, roman norma i verovatno najzastupljenija književna forma.

Volt Dizni je početkom prošlog veka stovrio nešto originalno; animirani film i u samom startu to nije baš najbolje prošlo. Do današnjeg dana, ako izuzmemo 3D animaciju, malo toga se promenilo u svetu animiranog filma.

Ali, ne moramo da navodimo ovakve primere do beskonačnosti da bismo shvatili koliko je zastrašujuće stvoriti nešto novo i koliko to novo nikada, na samom početku, nije baš najbolje prihvaćeno.

Siguran sam da je svako od vas imao makar jednu ideju, koju je podelio sa nekim, i taj neko mu je rekao:

To ti nikada neće upaliti!

ili:

Nikad ništa gluplje nisam čuo!

Kad čujemo tako nešto, ustuknemo i zaboravimo na našu ideju, zaboravljajući da su sve nove ideje, da je sve originalno, u samom startu bilo predmet sprdnje; ne zato što je bilo loše, već zato što je bilo nepoznato.

Ono što bih želeo, jeste da vas ohrabrim da iznesete svoje originalne ideje, koliko god nam one delovale apsurdne, beskorisne, smešne, jer su te ideje, upravo ono što gura ovaj svet napred.

Ako su vam moji tekstovi zanimljivi, rado ću vam ih slati na vašu mejl adresu kako ih ne biste u buduće propustili, a sve što bi trebalo da uradite jeste da kliknete na dugme ispod i da se prijavite.

Podelite sa prijateljima:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Štampa