Nesposoban

kompetentan (lat. competens) nadležan, merodavan, formalno ili stvarno osposobljen (kvalifikovan) za neki posao, sposoban.

Milan Vujaklija – Leksikon stranih reci i izraza

Šta nekog čini kompetentnim? Da li je dovoljno imati fakultetsku diplomu da bismo bili kompetentni u nekoj oblasti ili je neophodno imati i izvesno iskustvo?

Da li kompetencija zavisi od rezultata naših projekata ili zadataka?

Da li je lekar koji preporučuje pogrešan lek ili terapiju sposoban, kompetentan, ili nesposoban, nekompetentan?

Reklo bi se da je lekar sposoban da prepiše određenu terapiju za uklanjanje zdravstvenih problema, samo zato što se školovao za tako nešto.

A, šta ako je lekar pušač? Ili, ako je lekar kardiolog bio 2 meseca na bolovanju zbog problema sa povišenim krvnim pritiskom (znam taj slučaj), da li je i on kompetentan, odnosno sposoban, da prepisuje terapije drugima iako nije u stanju da se stara o sopstvenom zdravlju?

S druge strane, u doba informacija, pojavili su se razni internet guru-i, influenseri, učitelji (uključujući i mene), koji možda mogu da vam daju bolji savet nego lekari.

Da li bi njih trebalo automatski označiti kao nekompetentne, nesposobne jer nemaju fakultetsku diplomu? Da li su oni zaista nesposobni da pruže ispravan savet i ispravnu terapiju za određene bolesti, iako imaju pristup najnovijim istraživanjima, i udžbenicima iz oblasti zdravstva, u kontaktu su sa stručnjacima, i prate izveštaje najnovijih medicinskih dostignuća?

Ne karakterišem sebe ni kao influencera, ni gurua, ni ne znam šta, više sam učitelj, koji voli da podeli sa drugima ono što je naučio, i samim tim njih nauči.

Ipak, zbog prirode posla kojim se bavim, često dobijam pitanja, i često se od mene traži da pružim medicinski savet. To za mene deluje veoma zastrašujuće, zato što se osećam nekompetentnim, odnosno nesposobnim.

Suviše drugo istražujem ishranu i post da bi mogao da kažem da ne znam ništa, ali me je i dalje stah da nekom drugom pružim medicinski savet, ali i pored tog strana, uvek posavetujem i nagalasim da bi sve to trebalo raditi uz konsultaciju s lekarom, a ako se ono što lekar inače prepisuje kosi sa onim u šta lično verujem, onda savetujem da potraže mišljenje drugog lekara.

Vrlo je nezahvalno davati zdravstvene savete kada je u pitanju zdravlje drugih. Ali, kada znam da sam zahvaljujući elminicaiji ugljenih hidrata rešio problem masne jetre, i kada znam da preterano konzumiranje ugljenih hidrata izaziva masnu jetru, i kada mi se neko sa problemom masne jetre javi i traži savet, i usput naglasi da mu je lekar prepisao mnogo povrća i voća, iako znamo da se voće metaboliše u jetri i doprinosi stvaranju masti u jetri, ne mogu da ne kažem.

Da, keto je dobar izbor i post je još bolji izbor i najbolje bi bilo da promenite lekara.

I pored toga kad udelim savet, ostaje taj strah, da možda nekom mogu da naudim, jer po društvenim merilima, nisam kompetentan, jer sam nesposoban, da dajem medicinske savete.

Pitam se da li to imaju i pravi lekari, ili samo mi, zdrvastveni influenseri; šta god?

Ako su vam moji tekstovi zanimljivi, rado ću vam ih slati na vašu mejl adresu kako ih ne biste u buduće propustili, a sve što bi trebalo da uradite jeste da kliknete na dugme ispod i da se prijavite.

Podelite sa prijateljima:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Štampa