Niz

Od 19. juna pa sve do danas, nije prošao nijedan dan, a da na ovom blogu nije bio obljavljen članak, što je niz od 219 dana.

Prošlo je više od godinu dana od kako praktikujem periodični post, što znači da bar 365 dana sigurno nije bio nijedan dan u kom sam preskočio da ne jedem bar 16 sati.

Više od dve godine, nije mi se dogodilo nijednom da sam ustao iz kreveta nakon 8 časova. Uglavnom ustajem između 5 i 6, ponekad se uspavam pa ustanem u 7, jedno vreme sam ustajao u 4; ali nijednom nakon 8; bilo da je Nova godina, moj rođendan, ili Božić; ustajem pre svih mojih ukućana i radim.

Ne pišem ovo da bih se hvalio kako sam ja sad, tobož, bolji od drugih, pa umem da radim sve te stvari i imam nadljudsku disciplinu.

To što ja radim, može svako da radi, a ključ za uspeh u bilo kojoj navici, dobroj ili lošoj, je niz.

Kada govorimo o sticanju navika, često ćemo čuti da dobro bi dobro ponašanje trebalo nagrađivati, a loše kažnjavati i tako će nam dobre stvari preći u naviku.

Trebalo bi da postoji znak koji će nas podstaći na neku akciju i nagrada koja će nas stimulisati da tu akciju ponovimo.

Recimo, 12 sati je znak da je vreme za ručak, ako pojedem zdrav ručak (akcija), dozvoliću sebi da pojedem kocku čokolade (nagrada);

Svaki put nakon što operem zube (znak), uradiću 10 sklekova (akcija), i potom ću provesti 10 minuta na fejsbuku (nagrada).

Svi vezujemo nagrade ili za nešto materijalno ili za nešto što će nam pružiti trenutni užitak, ali postoji nešto čemu naš mozak ne može da odoli, a to je činjenica da smo neke stvari radili jedan duži niz.

Kada znamo da smo nešto radili 30, 40 dana za redom, ne želimo to da prestanemo da radimo samo da ne bismo prekinuli niz.

Da bismo to zloupotrebili u dobre svrhe, trebalo bi da pokušamo da vodimo evidenciju o svim dobrim stvarima koje radimo na dnevnoj bazi; bilo da je to pisanje bloga, čitanje knjiga, vežbanje, zdrava ishrana, odlazak u krevet na vreme, igranje sa vašom decom…

Vodite evidenciju o dobrim stvarima koje radite i uvodite nove stvari koje želite da vam pređu u naviku, tako što ćete praviti duge nizove.

Niz ima i svoje negativne efekte; ja sam ih svakako osetio na svojoj koži.

Ne mogu da prestanem da pušim, pušim već 10 godina.

Svake subote moram da izlazim u grad, iako mi se možda i ne izlazi svake subote.

Uz svaki obrok moram da jedem hleb, jer tako jedem celog života…

Stoga, da bismo se oslobodili loših navika, neophodno je prekinuti niz na dovoljno dugo vremena. Što je loša navika duže trajala, teže će biti prekinuti niz i održati taj prekid trajnim.

Kreatori društvenih medija, video igrica i drugih aplikacija vrlo dobro znaju kakav uticaj niz ima na našu psihu pa nam svakodnevno šalju notofikacije:

Danas nisi orao tvoju virtuelnu farmu; danas nisi ništa objavio na fejsbuku, tvoji pratioci očekuju tvoj post; danas nisi potrošio tvoju energiju na nekoj drugoj, bezveznoj, igrici…

Vrlo dobro pazite da li neko želi da manipuliše vašim odlukama time što će vam poturiti neki apsolutno nebitan niz koji navodno ne bi trebalo da prekinete.

Ako su vam moji tekstovi zanimljivi, rado ću vam ih slati na vašu mejl adresu kako ih ne biste u buduće propustili, a sve što bi trebalo da uradite jeste da kliknete na dugme ispod i da se prijavite.

P. S.

Ako ste se zapitali, izbacio sam sve one loše navike koje sam gore nabrojao.

Podelite sa prijateljima:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Štampa