99% kapaciteta

U konstantnoj želji za napretkom, ponekad nam se desi da ne vidimo kako je nešto sasvim dobro onako kako jeste i tek kada napravimo male korekcije, modifikacije, shvatimo da je alat koji nas je služio izgubio svoju efikasnost ili funkciju u najgorem slučaju.

Umesto popravljanja onoga što nije pokvareno, možda bi se trebalo usresrediti na stvari i alate koji ne funkcionišu kako treba.

Naravno, odrediti šta škripi najčešće nije najlakši posao. Za tako nešto neophodno je izvršiti dublju analizu.

Da bismo izveli tako nešto, neophodno je postaviti sledeća pitanja:

  • Da li moj alat donosi željene rezultate?
  • Da li moj alat može da bude efikasniji?
  • Da li je cena modifikovanja alata veća od cene manje efikasnosti?
  • Da li se ulaganje u veću efikasnost isplati na duže staze?

Postlednje pitanje je ključno, posebno u slučaju kada je cena modifikacije veća nego cena manje efikasnosti.

Tipičan primer za to je slepo kucanje ili prečice na tastaturi.

Cena učenja slepog kucanja ili prečica na tastaturi je velika i na kraće staze će značajno usporiti naš rad. Ali, nakon dve tri nedelje, kada konačno savladamo nove veštine, nadoknadićemo sve izgubljeno i ubrzo ćemo postati znatno efikasniji.

Isti slučaj je sa učenjem i sticanjem bilo kojih drgugih veština.

Cena sticanja fakultetske diplome je ogromna; neophodno je uložiti mnogo novca, vremena i rada da bi se došlo do jednog papira, ali taj papir nam otvara mnoga vrata, a sam boravak na fakultetu nam pruža priliku da upoznamo ljude slične nama, i da ostvarimo veze koje će potencijalno trajati do kraja života.

Ali, ako nešto radi na 90% svoje efikasnosti, da bismo došli do 95% efikasnosti, cena ulaganja u tih 5% je veća od prethodnog ulaganja, a promena u ishodnu je gotovo neprimetna, kao što smo videli, ponekad može i da nas unazadi, umesto da nas unapredi.

Ipak, da bismo postali velemajstori u nečemu i da bismo se istakli iz gomile, neophodno je da dođemo do 99% svog kapaciteta, a put do toga je trnovit i pun grešaka.

Stoga, trebalo bi dobro birati u šta ćemo da ulažemo, da li želimo da budemo majstor u brzom kucanju, rešavanju rubikove kocke ili u nečemu značajnijem.

Ako su vam moji tekstovi zanimljivi, rado ću vam ih slati na vašu mejl adresu kako ih ne biste u buduće propustili, a sve što bi trebalo da uradite jeste da kliknete na dugme ispod i da se prijavite.

Podelite sa prijateljima:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Štampa