Bitno ili hitno

Sve aktivnosti koje radimo u toku dana možemo klasifikovati u 4 kategorije.

  1. hitne
  2. bitne
  3. hitne i bitne
  4. nebitne i one koje nisu hitne

Hitne aktivnosti su one koje zahtevaju našu pažnju odmah. To je odgovaranje na telefon, odgovaranje na mejl, ili komentar na fesjbuku ili drugim društvenim mrežama. Hitno je reagovati na nečiju povredu ili na nešto što ima određeni rok do kog se mora ostvariti. Hitno je najčešće rešavanje tuđih problema i pomaganje nekome drugom da dođe do svog cilja.

Bitne aktivnosti su one koje će nas dovesti bliže ostvarivanju našeg cilja.

Hitne i bitne aktivosti su one koje nas dovode do našeg cilja i imaju određeni vremenski rok u kom bi trebalo da budu odrađene.

Nebitne aktivnosti i one koje nisu hitne su aktivnosti koje nemaju nikakvu svrhu i ne zahtevaju bilo kakve rokove; najčešće, te aktivnosti su puka zabava, praćenje vesti, čitanje novina; generalno radeći stvari od kojih nemamo nikakve koristi, koje nikako ne utiču na naš napredak, i koje neće unaprediti naše odnose sa drugim ljudima.

Uspešni ljudi najviše vremena provode radeći stvari iz druge kategorije, odnosno radeći stvari koje su bitne.

Samo zato što je nešto hitno, ako nije bitno, ne znači da moramo odmah da uradimo; ako nam je neko poslao sms ili mejl ili bilo kakvu poruku, svakako može da sačeka da završimo ono što je bitno pre nego što budemo odgovorili.

Ako je nešto hitno i bitno, onda je opravdano postavljeno kao prioritet.

Aktivnosti iz četvrte grupe bi generalno trebalo izbegavati, a zapanjujuće je da prosečan čovek najviše vremena provede radeći upravo te stvari.

Stoga, ako želite iduće godine da budete uspešniji, provodite više vremena radeći stvari iz druge grupe, a manje iz četvte.

Ako su vam moji tekstovi zanimljivi, rado ću vam ih slati na vašu mejl adresu kako ih ne biste u buduće propustili, a sve što bi trebalo da uradite jeste da kliknete na dugme ispod i da se prijavite.

Podelite sa prijateljima:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Štampa