Greške

Nekoliko prethodnih tekstova na ovom blogu ( je bilo inspirisano knjigom „Principles by Ray Dalio“ koja je dostupna na Scribd-u i ukoliko se registrujete na Scribd preko ovog linka, možete besplatno da slušate knjigu, na engleskom.

Jedna od najvećih lekcija koju nosi ova knjiga je poglavlje, odnosno princip, o učenju iz sopstvenih grešaka.

Niko od nas ne voli da pravi greške i u školi smo naučeni da bi trebalo da pravimo što je manje grešaka moguće, ali greške su sastavni deo života i ne bi trebalo da budemo ogorčeni kada ih napravimo već bi u njima trebalo da vidimo priliku da nešto naučimo, da unapredimo naš rad i život, i otvorimo vrata ličnog rasta.

Najjednostavniji način da učimo iz grešaka je da vodimo evidenciju o njima. Svaku grešku koju napravimo bi trebalo zabeležiti, utvrditi kako je do nje došlo, ko je odgovoran za nju, kako je rešena, šta je moglo biti urađeno da bi se izbegla, i na kraju zaključiti kako da se greška u budućnosti izbegne.

Na taj način, imaćemo arhivu svih naših grešaka, izgradićemo principe i metode na osnovu kojih ćemo znatno lakše izbeći pravljenje istih grešaka i samim tim ćemo unaprediti naš rad i život.

Ako su vam moji tekstovi zanimljivi, rado ću vam ih slati na vašu mejl adresu kako ih ne biste u buduće propustili, a sve što bi trebalo da uradite jeste da kliknete na dugme ispod i da se prijavite.

Podelite sa prijateljima:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Štampa