Nezamenljiv

Kada radimo poslove koje ne volimo, kada je jedina svrha našeg rada konstantan priliv novca, onda nam je cilj da radimo što je manje moguće i da zaradimo što je više moguće.

Takav rad ne ispunjava; pre svega jer ćemo pristati da radimo bilo šta, što zahteva najmanje moguće fizičkog i umnog napora. Takvi poslovi su dosadni i repetativni i na takvim poslovima imate šefa koji od vas zahteva upravo ono što je suprtotno vašim očekivanjima; zahteva da radite što je više moguće, a da vas plati što manje.

Na takvim poslovima smo često samo šraf u mašini. Ako se šraf polomi ili oslabi, uvek možemo zavrnuti drugi. Isti slučaj je i sa nama; ako šef nije zadovoljan nama, uvek će naći nekog ko će raditi taj posao bolje od nas ili će biti plaćen manje.

S druge strane, kada radimo posao kog volimo, uvek ćemo želeti da radimo više, da stvorimo bolje, da pronađemo dovoljno vremena koje bismo utrošili na posao kako bi proizvodi našeg rada bili bolji.

Na taj način, možemo postati eksperti u oblasti našeg rada, možemo biti unikatni i nezamenljivi.

Recimo da se bavimo fotografijom, i da smo specijalizrali fotografiju venčanja ili dečju fotografiju ili možda reklamnu fotografiju. Ako neko želi da fotografije njihovog venčanja izgeldaju onako kako samo mi možemo da ih stvorimo, neće imati drugog izbora nego da angažuje nas. Na taj način nismo više šraf, već nešto unikatno i nezamenljivo.

Da bismo postali unikatni, neophodno je da radimo mnogo na sebi, unapređujemo naše veštine i proizvode, i da ih pokazjemo svetu; da možemo da kažemo:

Vidi, ja sam ovo napravio. Nadam se da će ti biti od pomoći i da nalaziš neku vrednost u tome.

Na vama je da li želite da budete šraf, kog će svako moći da zameni, ili ćete biti nešto unikatno, što samo vi možete da budete.

Ako su vam moji tekstovi zanimljivi, rado ću vam ih slati na vašu mejl adresu kako ih ne biste u buduće propustili, a sve što bi trebalo da uradite jeste da kliknete na dugme ispod i da se prijavite.

Podelite sa prijateljima:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Štampa