Misli

Egoistični kritičar

Postoje ljudi koji će uvek biti spremni da vam upute kritiku.

Trebalo bi razlikovati kritiku čija je namena da vam ukaže na greške i kritiku čija je namena da vas spusti u očima kritičara kako bi oni zadržali status najboljeg, najpametnijeg…

Prvi vid kritike može biti od velike koristi i može vam ukazati na greške kako biste ih uklonili ili izbegli idućeg puta, dok drugi vid kritike može samo loše da utiče na vas, posebno ako vrednujete mišljenje kritičara.

Nije uvek najjednstavnije pronaći motiv kritike. Nekad mislite da vam kritičar želi dobro, dok zapravo samo brani svoj ego.

Najlakše ćete prepoznati egoističnog kritičara kada u nečemu uspete; nikada neće pohvaliti vaš uspeh niti će ga priznati. Najčešće će izostati bilo kakava reakcija, a ako do reakcije dođe, ona će biti okrenuta na stranu egoističnog kritičara.

Tipičan primer egoističnog kritičara je neko ko vam je svakodnevno govorio kako ste debeli, a kada konačno dovedete svoju liniju na zadovoljavajući novi, egoistični kritičar će vam reći:

Meni si dobro izgledao i onako. Sad si previše mršav!

Mišljenja i kritike takvih osoba ne bi trebalo da vas dotiču, ali to je lakše reći nego uraditi.

Na ovom blogu svakodnevno pišem o produktivnosti, motivaciji za rad, i ličnom napretku. Ako vas zanimaju takve teme, mogu vam svoje tekstve svakodnevno slati na mejl. Prijavite se na moju mejling listu i na poklon ćete dobiti moj roman Krvavo zeleno, i kratku priču, 43 pored. Samo mi recite na koju mejl adresu da šaljem. Sve je potpuno besplatno.