Biti zauzet i stvarno nešto raditi

Često sebe možemo da zavaramo da smo zauzeti i da mnogo toga radimo, a da u stvari ne postižemo ništa.

Beskonačno istraživanje na internetu za naš projekat će nas učiniti zauzetim, ali ako ne iskoristimo ništa od tog istraživanja onda nismo zapravo ništa uradili.

Takođe, beskonačno doterivanje izgleda našeg sajta, fejsbuk stranice, instagram profila, biranje fonta za naš seminarski, diplomski rad… će nas učiniti zauzetim, ali ako tog dana nismo stvorilil ništa, onda zapravo nismo ništa uradili.

Odgovoranje na poruke i mejlove će nas takođe učiniti zauzetim i možemo provesti čitav dan radeći to, ali time ćemo zapravo rešavati tuđe probleme, umesto da energiju utrošimo na sopstvene projekte.

Još jedan dobar primer za lažni posao i biti lažno zauzet je kada beskonačno planiramo. Imamo ideju za neki projekat, otvorimo trello ili neki drugi softver za planiranje, stavljamo sve te kartice u naš kalendar, razrađujemo naš plan beskonačno, ali ako ne preduzmemo ništa povodom tog plana, onda samo planiramo.

Za kraj, ne kažem da ne bi trebalo planirati, da ne bi trebalo odgovarati na mejlove i asistirati drugima u rešavanju problema, da ne bi trebalo obraćati pažnju na estetske karakteristike naših projekata ili naših profila na društvenim mrežama, ali to ne bi trebalo da bude naš prioritet; to je nešto što dolazi nakon pravog posla ili kao nus pojava pravog posla.

Odredite tri stvari koje će pogurati vaš projekat napred i koje možete da uradite u toku jednog dana i uradite ih. Tada nećete biti samo zauzeti već ćete napraviti izvestan napredak; stvorićete nešto korisno; bilo da je to jedan pasus, jedan crtež, jedan citat…

Ako su vam moji tekstovi zanimljivi, rado ću vam ih slati na vašu mejl adresu kako ih ne biste u buduće propustili, a sve što bi trebalo da uradite jeste da kliknete na dugme ispod i da se prijavite.

Podelite sa prijateljima:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Štampa