Šta ako izuzmemo novac iz jednačine?

Pre dva dana sam pisao o strasti i hteo bih da se nadovežem.

Allan Watts je jednom prilikom pitao studente šta će da rade nakon što budu diplomirali.

Neki su rekli da će biti biznismeni, menadžeri, prodavci,… birali su karijere koje mogu da donesu status i novac.

Watts je zatim rekao:

A, šta ako izuzmemo novac iz jednačine, šta biste onda radili?

Neki su rekli da bi voleli da pišu, da snimaju filmove, da plešu, da pomažu siromašnim ljudina, da slikaju… jedan potpuno drugi spektar disciplina koji takođe može da donese status i novac, ali uspeh u tim disciplinama nije zagarantovan i ne postoji spisak koraka koje bi trebalo napraviti kako bi se do tog uspeha došlo.

Watts je sevetovao studente da rade ono u čemu leži njihova strast, ono što su odabrali nakon izuzimanja novca iz jednačine i da će jednog dana, kada budu dovoljno dobri i kada budu dovoljno dugo radili to što su odabrali, novac doći sam.

Kada malo bolje razmislite, suludo je trošiti vreme, život uopšteno, na poslove čija je novac jedina svrha.

Raditi ono što volite ne znači ležati i pasivno gledati TV ili YouTube, igrati igrice, već stvarati nešto što samo vi možete da stvorite i niko drugi.

Raditi nešto što volite znači provesti vreme u aktivnosti u kojoj vreme stane i od koje vam je teško da se odvojite.

Raditi nešto što volite znači da vas to podseća na dečju igru; to je prvo što želite da radite kad se probudite; u toj meri to ne želite da prekinte da ćete preskočiti obrok ili spavanje; kada to nešto završite, želite nesebično da delite sa drugima.

Ako ste mladi, tek ste završili fakultet ili ćete tek da ga upišete, radite ono što volite; pronađite vašu starst, promenite svoj život, ali i živote drugih, na bolje; stvorite nešto.

Ako imate porodicu i neophodno je da donosite novac za sto, ako ste zaglibili u nekom poslu koga mrzite to znači da ne možete tek tako da date otkaz da biste se denuli i potragu za vašim strastima jer postoje ljudi koji zavise od vas i vaše zarade.

Ono što možete da uradite jeste da odvojite deo svog slobodnog vremena da biste radili stvari koje volite i možda jednog dana nećete više morati da radite poslove koje mrzite; znaćete da ste utrošili vaše vreme radeći nešto što vam prija i što vas čini srećnim.

Ako su vam moji tekstovi zanimljivi, rado ću vam ih slati na vašu mejl adresu kako ih ne biste u buduće propustili, a sve što bi trebalo da uradite jeste da kliknete na dugme ispod i da se prijavite.

Podelite sa prijateljima:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Štampa