U koliko stvari možete biti dobri

Moj odgovor je – ne znam.

S jedne strane, postoje ljudi koji savetuju da odaberete jednu stvar i postanete majstor u njoj; bilo da je to pisanje, slikanje, muzika, šah, stolarija, grnčarija, u čemu god da leži vaša strast, uhvatite se toga i kopajte koliko god duboko možete.

Vrlo dobro se sećam intervjua sa jednim čelistom koji je tada imao blizu 90 godina. Novinarka ga je pitala šta ga motiviše da još uvek vežba i nastupa; njegov odgovor je bio.

Svakog dana naučim nešto novo.

nažalost ne mogu da se setim imena čeliste; vrlo sam loš u pamćenju imena

To dovodi do zaključka da bez obzira koliko se dugo nečim bavite, uvek ima prostora za napredak i da nikada ne može nešto dovesti do savršenstva, ali možete nešto podići na velemajstorski nivo i postati jedan od retkih.

S druge strane, imate ljude koji ne mogu da se zadrže na jednoj sferi već su kranje svestrani.

Vladimir Nabokov je pisao romane, predavao književnost, za šta se može reći da je srodno, ali se bavio i izučavanjem leptira; što nema mnogo veze jedno s drugim.

Vudi Alen piše scenarija, režira i svira klarinet. Možda nije uspešan u sviranju klarineta koliko u filmu, ali zašto bi morao da bude velemajstor u svim sferama? Dovoljno je raditi nešto iz ljubavi. Vudi Alen toliko voli da svira klarinet da je propustio dodelu svog prvog oskara jer je imao zakazanu svirku u džez klubu.

Stiven King svira gitaru u rok bendu koji postoji nekoliko decenija.

Braća Green, Džon i Henk, pišu romane, i vode nekoliko YouTube kanala.

Da Vinči i Aristotel su bili prilično svestrani i ne samo to, već su bili geniji u mnogim sferama i njihovi radovi i teorije opstaju dugi niz vekova.

Elon Musk je tvorac PayPal-a, Space – X, Tesla automobila, kopa tunele ispod Los Anđelesa što ga čini prilično uspešnim biznismenom i inženjerom.

Dakle, ako možete da radite više stvari paralelno, dajte sebi na volju. Ako vas interesuje samo jedna, nemojte da vas to brine. Vi najbolje znate šta je najbolje za vas.

Samo jedna stvar je sigurna, u čemu god želite da budete uspešni, neophodno je da provedete godine rada i truda pre nego što vaše delo podignete na neki viši nivo.

Ako su vam moji tekstovi zanimljivi, rado ću vam ih slati na vašu mejl adresu kako ih ne biste u buduće propustili, a sve što bi trebalo da uradite jeste da kliknete na dugme ispod i da se prijavite.

Podelite sa prijateljima:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Štampa