Usisivač

Sigurno u vašem životu postoji osebe koje u vama pokreću sumnju i koje svesno ili nesvesno utiču na spuštanje vašeg samopouzdanja; kao da usisaju svu vašu energiju.

To su one osobe s kojima izađete na ručak ili na kafu i nakon tog susreta počnete da preispitujte sve vaše životne odluke, uljučujući i nešto trivijalno poput – da li je zaista trebalo da pogledam najnovijeg Spajdermena; šta ako je to zaista treš i ako nije vredno gledanja.

Upadate u te banalne dileme jer šta god ste u prethodna dva sata rekli, vaš sagovornik nije porpustio priliku da vam ukaže na vaše greške i vaše gluposti.

To su one osobe s kojima podelite nešto dobro i one vam kažu nešto bolje što se desilo njima ili nekome koga oni poznaju; takođe, ako s njima podelite nešto loše, reći će vam kako nemate razloga za brigu jer se njima ili nekome koga oni poznaju desilo nešto lošije.

Te osobe su najpametnije na svetu, gledaju najbolje filmove, slušaju najbolju muziku, čitaju najbolje knjige, navijaju za najbolje fudbalske klubove, i jedino su njihove odluke ispravne, baš kao i njihova mišljenja.

Te osobe će vas iskreno poštovati tek kada vas čitav svet bude poštovao; što znači nikada.

Te osobe će imati nekoliko idola koji su postigli neki izuzetan uspeh; bilo da je Nobelova nagrada, Oskar, izuzetan finansijski uspeh, broj pregleda na Jutubu, ili bilo šta „svetske klase“, i ako se vaše mišljenje ne podudara sa mišljenjem Stiv Džobsa ili Kejsija Neistata, nikada nećete dobiti odobrenje vašeg usisivača.

Moj savet je da prekinete svaki kokntakt sa takvim osobama. Ako je to neko ko vam je blizak, onda morate naći neki vid odbrane.

Najčešće, takve osobe nisu svesne koliko sputavaju i omalovažavaju svoje sagovornike; u tom slučaju dovoljno im je reći kako se osećate i možda će preispitati svoje ponašanje i paziti šta govore, ali morate znati da će se vremenom vratiti na autopilot i nastaviti sa starim ponašanjem, pa ćete morati iznova da ih upozoravate.

Ako se njihovo ponašanje, i njihovi stavovi prema vama, ne promene, onda morate da pazite da šta delite sa takvim osobama i da prestanete da ih shvatate ozbiljno; morate da se distancirate.

Morate znati da je jedini način da takve osobe budu zadovoljne sobom je da spuštaju druge.

Verovatno nisu sami krivi za svoje ponašanje i verovatno nikada nisu imali ničiju podršku; imali su prestroge i preambiciozne roditelje kojima nikada nisu mogli da udovolje i ti roditelji su im često stavljali do znanja koliko su bezvredni. Stoga, da bi se podigli u sopstvenim očima, moraju da omalovažavaju druge.

Tačno je da se prijatelj u nevolji poznaje, ali verujem da ćete lakše pronaći prijatelja u nekome ko će zajedno sa vama proslaviti vaše uspehe.

Onaj ko o vama i onome što radite nema ništa dobro da kaže, ne bi trebalo da vam bude prijatelj.

Za kraj, molio bih vas da se dobro zamislite pre nego što drugi put vašem prijatelju uputite kritiku; možda ste baš vi usisivač, a da niste toga svesni.

Ako su vam moji tekstovi zanimljivi, rado ću vam ih slati na vašu mejl adresu kako ih ne biste u buduće propustili, a sve što bi trebalo da uradite jeste da kliknete na dugme ispod i da se prijavite.

Podelite sa prijateljima:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Štampa