Različite putanje

Iako neki dva različita čoveka mogu da imaju iste ciljeve, vrlo je verovatno da će se nalaziti na različitim putanjama ili na različitim delovima iste putanje.

Recimo da dve osobe žele da skinu 20 kilograma, jedna će povećati fizičku aktivnost, druga će promeniti ishranu, treća će primeniti obe strategije, ali će se ishrana i vežbe u potpunosti razlikovati od vežbi i ishrane prve dve osobe.

Isti slučaj je kada neko želi da napiše roman. Jedna osoba će pisati noću i bez unapred određenog plana, druga osoba će pisati danju i imaće plan kog će se pridržavati…

Stoga, kada se poredite sa nekim, zapitajte se da li imate iste putanje i da li ste na istim delovima putanje ako se one podudaraju. Neko ko piše prvi roman će imati velikih problema da napiše 500 reči u toku jednog dana, dok neko se godinama bavi pisanjem će bez problema napisati 2500 reči za dva sata.

Ili, neko ko je vežbao deset godina pa se ugojio nakon što je godinu dana proveo bez fizičke aktivnosti će znatno lakše skinuti višag kilograma nego neko je proveo čitav život igrajući video igrice i jedući čips.

Porediti vaše rezultate sa rezultatima drugih je uvek kontraproduktivno; bilo da se poredite sa onima koji imaju bolje ili lošije rezultate od vaših.

Ako se poredtite sa nekim boljim od vas to može da vas deprimira, a ako se poredite sa nekim ko je lošiji od vas to može da vam da iskrivljenu sliku vašeg uspeha; neko ko teži 119 kila tehnički ima manje od nekog ko teži 150, ali su obe osobe debele.

Džordan Peterson, profesor Univerziteta u Torontu, preporučuje da se isključivo poredimo sa osobom koja smo bili juče, umesto da se poredimo sa drugim osobama danas.

Po računici Džejmsa Klir-a, ako svakog dana bismo svakog dana bili za 1% bolji nego juče, u toku jedne godine poboljšali bismo se 37 puta; što je, morate priznati, mnogo.

Dakle, šta god da vam je na umu, kakvi god da su vam ciljevi, budite 1% bolji nego juče i nemojte se porediti sa drugima, a rezultati će se pokazati vremenom i nakon mnogo truda, rada, i strpljenja.

Ako su vam moji tekstovi zanimljivi, rado ću vam ih slati na vašu mejl adresu kako ih ne biste u buduće propustili, a sve što bi trebalo da uradite jeste da kliknete na dugme ispod i da se prijavite.

Podelite sa prijateljima:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Štampa