Greške

Postoje mesta na kojima se greške nedopustive; hirurg ne bi trebalo da vam operiše pogrešan organ; pilot ne bi trebalo da pravi greške pri sletanju…

Ali, hirurg koji uči da operiše na maketi ili u obdukcionoj sali može da napravi grešku, baš kao što pilot koji leti na simulatoru ima pravo na grešku…

Kada naše greške ne ostavljaju velike posledice i posebno kada učimo, potpuno normalno i očekivano praviti greške.

Roditelji, posebno ovi u Kini, ali slična je situacija i u drugim delovima sveta, ne dozvoljaju deci da prave greške; što je, paradoksalno, greška.

Od dece se očekuje da postižu 100% na testovima i da budu najbolji u ulici, odeljenju, školi, regiji… i da bi se takav rezultat postigao nema mesta za greške; što je ironičnu u zemlji čiji sistem nalaže da smo svi isti.

Tinejdžeri često neće ni da pokušaju da daju odgovor na pitanje jer to umanjuje njihove šanse za greške; možda nije dao odgovor, ali nije napravio grešku.

Na jednoj od aktivnosti na časovima pustim kratkometražni animirani film, zaustavim ga na izvesnoj sceni, i pitam šta misle da će iduće da se dogodi?

Veoma mi je teško da im objasnim da ne postoji tačan, ali ni pogrešan odgovor na to pitanje; bitan je proces razmišljanja na stranom jeziku.

Čak se i odrasli ustručavaju da bilo šta pokušaju ako nisu 100% sigurni da neće napraviti grešku; ne samo u Kini, ovo važi sa sve. Bilo da je u pitanju promena posla, prebivališta, pokretanje biznisa, ili nečeg banalnog poput odstupanje od recepta za jelo ili instaliranja nove aplikacije na telefon, rađe ćemo se držati nečeg starog i proverenog da ne bismo pravili greške.

Na kraju, da bismo stvorili nešto novo moramo biti spremni da pravimo greške. Novo znači da niko do sada nije tako nešto uradio i samim tim niko ne zna koje su potencijalne greške.

Zahvaljujući ljudima koji su bili spremni da prave greške danas imamo mogućnot da letimo, da komuniciramo brže i lakše nego ikada, i uspeli smo da sletimo na mesec.

Nemojte se plašiti grešaka, svetu su potrebni takvi ljudi.

Ako su vam moji tekstovi zanimljivi, rado ću vam ih slati na vašu mejl adresu kako ih ne biste u buduće propustili, a sve što bi trebalo da uradite jeste da kliknete na dugme ispod i da se prijavite.

Podelite sa prijateljima:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Štampa