Mozak

… je vrlo moćna, ali naivna sprava.

Naučnici su dokazali da ne postoji razlika između iskustava koje stvarno doživimo i koja zamišljamo.

U prevodu, neko ko nedelju dana svakodnevno provede sat vremena za klavirom i vežba skale postići će približno iste rezultate kao neko ko je to isto radio u glavi, odnsono ko je zamišljao kako prstima dodiruje dirke klavira i svira skalu.

Placebo je još jedan primer koliko je mozak naivan. Ljudi mogu da se izleče od izvesnih bolesti iako su popili nešto šećera u obliku pilule, samo zato što su mozgu rekli da je to lek koji će im ukloniti tegobe.

Mozak dobija informacije putem čula i one informacije koje mu nedostaju često ume da nadomesti iz prethodnih iskustava; zato smo u mogućnosti da iskusimo stranice knjige kao da smo nešto stvarno doživeli ili da se izlečimo pijući šećerne pilule.

Nemojte uvek verovati mozgu i čulima. Zapamtite, zemlja nije ravna poloča, iako deluje da je takva; Sunce ne zalazi i izlazi već se Zemlja okreće oko njega, iako deluje da je obratno; radio talasi postoje iako ne možemo da ih vidimo, nanjušimo, dotaknemo, okusimo ili čujemo…

Ako želite da saznate nešto kako stvarno jeste, morate da sagledate stvari iz drugih perspektiva, da isključite čula i prethodna iskustva, i da prikupite informacije koristeći druge metode.

Ako su vam moji tekstovi zanimljivi, rado ću vam ih slati na vašu mejl adresu kako ih ne biste u buduće propustili, a sve što bi trebalo da uradite jeste da kliknete na dugme ispod i da se prijavite.

Podelite sa prijateljima:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Štampa