Misli, Život

Jedna knjiga

Profesor književnosti na Pedagoškom fakultetu u Somboru, prof. dr Tihomir Petrović, često je na svojim predavanjima govorio da je čovek koji je pročitao jednu svega knjigu mnogo opasniji od onoga ko nije pročitao nijednu.

Onaj što je pročitao jednu knjigu se dogmatski drži njenog sadržaja; tu često spadaju religiozni fanatici i pripadnici drugih ideologija koji dele ljude na one čije se mišljenje podudara sa njihovom knjigom i na one čiji se stavovi kose sa onim što njihova knjiga propoveda.

Ne postoji jedna knjiga koja nas može prosvetliti i dati odgovore na sva životna pitanja. Ako iz jedne knjige možemo da ponesemo sa sobom svega tri odgovora na važna pitanja, to je više nego dovoljno. 

Što više knjiga budemo pročitali, imaćemo odgovore na više pitanja i velika je verovatnoća da će dve različite osobe imati tri raziličita odgovra na tri različita pitanja iz jedne knjige; što je potpuno u redu.

Knjiga je kao trezor koja u sebi čuva mnoštvo odgovora i svako iz nje može da izvuče ono što mu je tog momenta potrebno, a da ne uskrati nikog drugog za odgovore koje je uzeo za sebe.

Na ovom blogu svakodnevno pišem o produktivnosti, motivaciji za rad, i ličnom napretku. Ako vas zanimaju takve teme, mogu vam svoje tekstve svakodnevno slati na mejl. Prijavite se na moju mejling listu i na poklon ćete dobiti moj roman Krvavo zeleno, i kratku priču, 43 pored. Samo mi recite na koju mejl adresu da šaljem. Sve je potpuno besplatno.