Male pobede

Uvek je lakše raditi nešto što može da nam pruži instant zadovoljstvo; takvo ponašanje je duboko utisnuto u naš DNK i bilo nam je od velike koristi da preživimo i produžimo opstanak vrste. Čak i danas, kada su opstanak i produženje vrste znatno jednostavniji nego što su nekada bili, najveća zadovoljstva nam dolaze kroz hranu i seks.

S druge strane, dugoročna zadovoljstva su nam omogućila da postanemo dominantni u odnosu na sve druge životinje. Da nije bilo ljudi koji su žrtvovali sadašnjost za neku bolju budućnost, nikada ne bismo imali tehnologiju koju danas posedujemo i koja nam u mnogome čini život lakšim.

Koliko god nam je život lakši zbog tehnologije, toliko nam je otežan jer ta ista tehnologija nam pruža neka nova, neistražena, trenutačna zadovoljstva kojima često ne možemo da odolimo; neprestano provrevamo lajkove, mejlove, komentare, šta ima novo na youtube…

Zahvaljujući našim novim zavisnostima najviše trpe planovi čiji su rezultati vidljivi tek nakon nekoliko meseci ili možda godina. Knjiga, baš kao fakultetska diploma, ili olimpijska medalja nastaju svakodnevnim ulaganjem truda i vremena u nešto što je teško.

Spremanje za jedan veliki događaj, kao što je objavljivanje knjige, diplomiranje na fakultetu ili osvajanje olimpijske medalje često ne donosi mnogo zadovoljstva; najviše zadovoljstva dolazi upravo iz tog velikog događaja.

Da bismo uspeli u dugoročnim projektima i da bismo odeleli iskušenjima koja nam moderno doba pruža, neophodno je da slavimo male pobede. 

Ako pišete knjigu, slavite svaku stranicu; ako spremate ispit, slavite svaki dan u kom ste nešto naučili; ako želite olimpijsku medalju, slavite svaki trening. 

Kada naučite vaš um da je to malo što ste danas uradili od velikog značaja za nešto veliko što će se jednog dana desiti, biće vam znatno lakše da uđete u nove male bitke i izvučete nove male pobede.

Ako su vam moji tekstovi zanimljivi, rado ću vam ih slati na vašu mejl adresu kako ih ne biste u buduće propustili, a sve što bi trebalo da uradite jeste da kliknete na dugme ispod i da se prijavite.

Podelite sa prijateljima:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Štampa