13 Jednostavnih pravila koja mogu da olakšaju svakodnevni život

Pravila su efikasna samo onda kada ih je lako zapamtiti, kada ih nema mnogo i kada obuhvataju važne sve važne aspekte života. U tu svrhu kreirao sam pravila za koja verujem da će doprineti mom poslu, mentalnom i fizičkom zdravlju i odnosu sa drugim ljudima.

Neminovno je da će vremenom doći do izvesne korekcije ovih pravila, ali kako većinu pravila praktikujem već duže vreme, siguran sam da su sasvim upotrebljiva i u ovom obliku.

Pravila glase:

  1. Podeli dan na vremenske blokove za ono što ti je bitno u životu i svakodnevno posveti vreme obavljanju i unapređivanju istog; posao, zdravlje, porodica i prijatelji…
  2. U toku svakog vremenskog bloka možeš da radiš ono što taj blok predviđa ili apsolutno ništa; raditi ništa je dosadno, pa ćeš pre ili kasnije krenuti da radiš ono što bi trebalo, a oslobodićeš se pritiska da nešto moraš da uradiš.
  3. Koncentriši se samo na jednu stvar; na taj način svu svoju pažnju možeš da posvetiš radnji koju obavljaš ili osobi s kojim provodiš vreme i oba će ti biti veoma zahvalna na tome; multitasking nije dozvoljen, čak ni na wc šolji.
  4. Isključi sve notifikacije na telefonu; na taj način svu svoju pažnju možeš da posvetiš radnji koju obavljaš ili osobi s kojim provodiš vreme i oba će ti biti veoma zahvalna na tome; u slučaju nužde, postoji poziv; to je ono čemu je telefon nekada služio.
  5. Koristi internet samo da bi pronašao informaciju koja ti je u tom trenutku potrebna ili da bi se obratio određenoj osobi; internet nije izvor zabave.
  6. Email proveravaj jednom dnevno i ne koristi društvene mreže; društvene mreže i prečesto proveravanje mejla loše utiču na koncentraciju.
  7. Ne proveravaj statistiku svog sajta, prodaje knjiga,… jer kada budeš video brojke jedino što ćeš želeti da radiš je da ih povećaš umesto da radiš ono što je zaista bitno.
  8. Spavaj 8 sati, a sat vremena pre spavanja ne koristim tehnologiju; spavanje je stub mentalnog i fizičkog zdravlja, a plavo svetlo koje led ekrani emituju potiskuje lučenje melatonina, hormona koji utiče na kvalitet sna.
  9. Ne jedi šećere i sve druge prerađene ugljene hidrate i ne jedi između obroka; doprinosi mentalnom i fizičkom zdravlju.
  10. Vežbaj četiri puta nedeljno; doprinosi mentalnom i fizičkom zdravlju.
  11. Svakodnevno čitaj; doprinosi mentalnom i fizičkom zdravlju.
  12. Svakodnevno provodim vreme sa ljudima do kojih ti je stalo; doprinosi mentalnom i fizičkom zdravlju.
  13. Potroši manje nego što zaradiš; doprinosi mentalnom i fizičkom zdravlju.

Ako su vam moji tekstovi zanimljivi, rado ću vam ih slati na vašu mejl adresu kako ih ne biste u buduće propustili, a sve što bi trebalo da uradite jeste da kliknete na dugme ispod i da se prijavite.

Podelite sa prijateljima:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Štampa