Čitanje i pisanje

Pisanje i čitanje su vidovi komunikacije u kojima može i ne mora da dođe do obostrane razmene informacija.

Pisanje je vid komunikacije koji se često ne odigrava u realnom vremenu; izuzetak su novi izumi poput instant mesindžera, ali i tu, sagovornik može znatno kasnije da pročita vašu poruku, odnosno odgovori na nju. 

Čitanje nam omogućuje da primimo informacije zapisane vekovima unazad, ali u tom slučaju nemamo mogućnost da odgovorimo na poruku, niti se to od nas očekuje; jedino što možemo da uradimo jeste da se nadovežemo na ideju i stvorimo novu poruku u boci.

Čitanje nam omogućuje da razumemo svet, ali i sami sebe; ono što je neko nekada u nekoj knjizi opisao možda se događalo u nama, ali nismo imali reči da to identifikujemo. Jednom kada nešto prepoznamo, lakše nam je da se s time nosimo.

Pisanje nam takođe pomaže da razumemo sebe; kada svakodnevno sednemo i pokušamo da sredimo misli u smislenu celinu, postanemo svesni sopstvenih briga i problema i nauoružamo se alatima za unapređivanje vlastitog života.

Čitanje je disciplina u kojoj možemo da uživamo kad smo sami, ali i kada smo s drugima. 

Čitanje i pisanje bi uvek trebalo da idu jedno sa drugim.

Ako su vam moji tekstovi zanimljivi, rado ću vam ih slati na vašu mejl adresu kako ih ne biste u buduće propustili, a sve što bi trebalo da uradite jeste da kliknete na dugme ispod i da se prijavite.

Podelite sa prijateljima:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Štampa