Sam svoj gazda

Kada se bavite samostalnim stvaralaštvom onda ste sam svoj gazda. 

To znači da ste vi šef ali ste istovremeno i zaposleni.

Najčešće, vi ste vrlo loš šef koji previše očekuje od svog zaposlenog, koji ga teroriše da radi prekovremeno, vrlo ga malo plaća i vrlo malo nagrađuje i nema ništa lepo da kaže za njega.

S druge strane, vi ste vrlo loš zaposleni koji otaljava posao, mrzi svog šefa, kasni na radno mesto i nikada ne izvršava ono što se od njega očekuje.

Takav odnos vodi ka propasti.

Ključ uspeha kod samostalnog stvaralaštva je da budete šef kog ćete voleti i da budete zaposleni koji je profesionalan i dosledan zadatku.

Dužnost šefa je da napravi plan rada koji koji će zaposleni moći da ispuni i koji će mu prijati; na kraju krajeva, kreirate vlastiti dan, zašto biste u vaš raspored stavili nešto što će vas činiti mizernim?

Nakon svakog uspešnog ispunjenog zadatka, zaposleni će dobiti neki vid nagrade, odnosno stimulacije što će ga motivisati za dalji rad. 

Još jedna od dužnosti šefa je da misli na dugoročne ciljeve i da isplanira korake ka tom cilju.

Šef bi takođe trebalo da pruži konstruktivnu kritiku i da pohvali svaki dobro odrađen posao.

Kada ste se odlučili da budete sami svoj šef, to je zato što ste niste hteli da vam zapovedaju neki ljudi čije metode niste smatrali ispravnim. 

Nemojte biti onakav šef kog ste najviše mrzeli, ali nemojte biti ni suviše blagi prema sebi; i jedno i drugo ne vodi nikud.

Postavite pravila i norme koje moraju da se ispoštuju, ali tako da vam odgovaraju i da vas iz dana u dan dovode bliže cilju.

S druge strane, zaposleni bi trebalo da obavi svoj posao najbolje što ume, da ispoštuje rokove, da primi kritiku i da se usavršava. 

Jednom kada uspostavite takav odnos šefa i zaposlenog vaša produktivnost će dramatično skočiti i bićete mnogo zadovoljniji sami sobom.

Ako su vam moji tekstovi zanimljivi, rado ću vam ih slati na vašu mejl adresu kako ih ne biste u buduće propustili, a sve što bi trebalo da uradite jeste da kliknete na dugme ispod i da se prijavite.

Podelite sa prijateljima:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Štampa