Koliko košta laž?

Danas sam sa još jednim nastavnikom išao na lekarski pregeld u susedni Wenzhou. Sa nama je pošla i lokalna nastavnica da bi nam pomogla pri popunjavanju formulara i sporazumevanju. Sve o trošku škole u kojoj radim, uključujući i prevoz.

Tamo smo išli Uberom, da ne bismo zakasnili. Uber od Rui’an-a do Wenzhou-a u proseku košta 120 RMB (1850 dinara). Autoput košta dodatnih 15 RMB (231 dinar), ali se znatno brže stiže.

Nismo išli autoputem jer je lokalna nastavnica tako odabrala misleći da će na taj način uštedeti nešto novca.

U povratku, nismo išli Uberom već autobusom jer, kako je lokalna nastavnica rekla, Uber ne vozi za Rui’an između 10 i 11 časova, pa bismo morali da čekamo narednih 50 minuta na naše vozilo.

To ja naravno jedna velika, notorna laž, jer svi znamo da Uber funkcioniše tako što vi kažete gde želite da idete i čekate da se javi neko ko tamo želi i može da vas odveze.

Umesto da nam je rekla:

“Šef mi je rekao da se vratimo autobusom jer je tako jeftinije,”

izmislila je priču da bi sačuvala obraz, kako svoj tako i svog šefa, pri tom misleći da zato što ne razumemo jezik, ne znamo kako određene stvari funkcionišu. 

Nije problem ići autobusom kako bi se uštedelo nešto novca, problem je kad te neko laže da bi uštedeo nešto novca i da bi istovremeno ispao velikodušni šef jer ti je sve platio.

Na kraju, platili smo Uber od klinike do autobuske stanice u Wenzho-u, 20 RMB, tri autobuske karte 45 RMB, i Uber od autobuske stanice do škole još 30 RMB, što mu sve ukupno dođe 95 RMB (1469 dinara).

Šef je uštedeo 25 RMB (386 dinara), ali je dodao negativne poene na skali poverenja zaposlenih. 

Pride, uštedeo bi znatno više da smo išli autoputem (jer bi vožnja kraće trajala i samim tim cena Ubera bi bila manja).

Umesto da su rekli istini ili da su potrošili još malo novca, odabrali su da idu na kartu „glupi stranac neće provaliti“, i zbog toga su izgubili igru.

Ako su vam moji tekstovi zanimljivi, rado ću vam ih slati na vašu mejl adresu kako ih ne biste u buduće propustili, a sve što bi trebalo da uradite jeste da kliknete na dugme ispod i da se prijavite.

Podelite sa prijateljima:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Štampa