Ali ja ne volim kelj

Između ostalog, ne jedem većinu voća. 

Ne kažem da je voće loše. Voće je i te kako dobro, posebno za decu. Voće je odličan slatkiš, ako imate problema sa slatkišima, ali voće je svakako nešto bez čega možete preživeti.

Kada ljudi saznaju da ne jedem voće, uglavnom izbeče oči. 

Ne jedeš voće!? A vitamini?

Jedem bobičasto voće ( borovnice, jagode, maline i kupine) jer se najsporije pretvara u šećer. Zapravo, češće ga pijem u nekom smutiju baš kao i spanać, koji su odlični izvori hranljivih materija.

Jedem koštuničavo voće, što je odličan izvor dobrih masti i proteina.

Ne jedem voće natovareno šećerom koje stvara problema mojoj jadnoj jetri sistematski uništavanoj alkoholom i kuhinjskim šećerom (saharozom).

Imamo običaj da onima koji leže u bolnici odnesemo punu korpu voća. Otud, pretpostavljam, čuđenje kada kažem da ne jedem voće i kada tvrdim kako voće na neki način utiče loše na zdravlje.

Nakon inicijalnog zaprepešćenja, moj sagovornik uglavnom neko vreme ćuti i izbegava temu o ishrani, misleći, neka ti je bog u pomoći, a onda me pita nešto poput:

A banane? Zašto ne jedeš banane? Banane imaju mnogo kalijuma. 

Na tako nešto već imam spreman odgovor:

Kelj, baš kao i većina zelenog, lisnatog povrća ima znatno više kalijuma nego banana.

Ono što često čujem kao odgovor je:

Ali ja ne volim kelj.

Tim odgovorom sva diskusija o hrani se završava; bar što se mene tiče.

Iz nekog razloga je potpuno normalno ne jesti nešto što ne volite iako je hranljivo i korisno za tvoj organizam, ali nije u redu ne jesti nešto što je ukusno, poput banane ili ma kog slatkiša, i nema ni blizu hranljivih materija koliko ono što ne volite.

Takođe, u redu je ne jesti nešto što smatrate da nije etički, kao na primer meso, iako meso, posebno riba, sadrži neke od esencijalnih hranljivih materija, poput omega 3 masnih kiselina koje se mogu naći u ribi i u govedini.

Sve se svodi na prioritete. 

Šta vam je važnije? Da uživate u trenutku i ne mislite na dugotrajne posledice ili da pojedete nešto što možda ne volite, ali će se pozitivno odraziti na vaše zdravlje? Da li vam je bitniji vaš život, život vaše dece ili život krave ili kokoši?

Odlučite sami.

Ako su vam moji tekstovi zanimljivi, rado ću vam ih slati na vašu mejl adresu kako ih ne biste u buduće propustili, a sve što bi trebalo da uradite jeste da kliknete na dugme ispod i da se prijavite.

Podelite sa prijateljima:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Štampa