Koliko smo strpljivi

Bilo nam je potrebno 9 meseci da od jedne jedine ćelije narastemo do bebe i još 20 i kusur godina da odrastemo u odraslo ljudsko biće; ćeliju po ćeliju, dan po dan.

Rast je bio toliko spor da je prošao nezapaženo. Tek kada pogledamo naše stare fotofrafije shvatimo koliko smo zapravo bili mali.

Priroda nam pruža mnoštvo drugih primera strpljenja.

Koliko je vremena potrebno da se iskleše kanjon ili da se izgradi ostrvo od aktivnog vulkana?

Primeri ljudsog strpljenja su takođe prisutni. Džojs je proveo 8 godina pišući Uliksa. Decenije su prošle od prvog aviona braće Rajt do prvog komercijalnog, prekookeanskog leta.

Ipak, danas, živimo u svetu u kom je sve dostupno na klik ili na dodir i želimo da vidimo rezultate našeg rada što je pre moguće.

Želimo da smršamo i postanemo fit za 28 dana, neshvatajući da je većina atleta kojima se divimo vežbalo bar deceniju pre nego što su dostigli željeni izgled.

Želimo da dođemo od 0 do 1.000.000 pratilaca na blogu ili youtube kanalu za manje od godinu dana, a ne shvatamo da je većina uspešnih postavljalo sadržaj godinama pre nego što su dospeli do nekog značajnog broja pratilaca.

Želimo da dostignemo slavu preko noći jer se nekom drugom tako nešto desilo, pa zašto ne bi i nama, a u našu računicu ne uzimamo godine pokušaja i neuspeha.

Kada bi vam neko obećao da ćete za deset godina ostvariti šta god poželite samo ako se pojavite svaki dan i radite ono što volite, da biste bili spremni da uložite trud?

Tako nešto je mnogo teže i zahteva strpljenje za razliku od pristupa koji podrazumeva prečice, magične pilule, sveti gral koji će vas odvesti na vrh.

Takođe, veća je verovatnoća da ćete uspeti tako, nego da ćete naći prečicu.

Ipak, svi se vrlo lako hvatamo prečica zbog kojih kasnije platimo na nekom drugom mestu.

Ako su vam moji tekstovi zanimljivi, rado ću vam ih slati na vašu mejl adresu kako ih ne biste u buduće propustili, a sve što bi trebalo da uradite jeste da kliknete na dugme ispod i da se prijavite.

Podelite sa prijateljima:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Štampa