Zašto spavamo – Metju Voker

Pozdrav iz Kine,

Ove nedelje nemam fikciju za preporuku, ali imam vrlo dobro štivo po pitanju zdravlja – Why We Sleep – Matthew Walker. Knjigu možete pronaći na Scribd-u i nažalost dostupna je samo na engleskom jeziku.

Napomena: od 5. oktobra 2019. god, ova knjiga je dostupna i na srpskom jeziku.

Za one koji vladaju engleskim, ali nemaju vremena da odslušaju 14 časova knjige, preporučujem podcast u kom je Metju gostovao kod Džo Rogana. U dva sata govore manje više o svemu što je istaknuto i u knjizi.

Naime, Metju Voker je posvetio svoj život izučavanju sna i sve što se nalazi u knjizi je rezultat istraživanja dugog preko 20 godina.

Ispostavilo se da je san vitalan za naše zdravlje, možda čak važniji od pravilne ishrane i fizičke aktivnosti jer usled nedostatka sna pravimo loše odluke po pitanju hrane i nismo dovoljno motivisani za vežbanje ili ne možemo da pružimo svoj maksimum što nas dodadtno demotiviše.

Odraslom čoveku je potrebno između 7 i 9 sati sna, a u industrijski razvijenim zemljama prosečan čovek spava nešto više od 6 sati i kao posledica toga došlo je do porasta gojaznosti, srčanih oboljena, kancera i pre svega Alchajmera i drugih oblika demencije.

San je sastavni deo procesa učenja, pomoću njega se informacije premeštaju iz kratkotrajnog u dugotrajno pamćenje, i takođe je odgovoran za učenje novih motoričkih veština.

Jedna od funkcija dubokog sna je čišćenje mozga od toksičnih materija, koje, kada se nagomilaju izazovu oštećenja i gubitak sposobnosti pamćenja i učenja.

Ukoliko želite da saznate više o spavanju i uticaju sna na vaše zdravlje, preporučujem vam da saslušate šta dr Metju Voker ima da kaže na tu temu.

Srdačan pozdrav,

Ivan Bačić

Ako su vam moji tekstovi zanimljivi, rado ću vam ih slati na vašu mejl adresu kako ih ne biste u buduće propustili, a sve što bi trebalo da uradite jeste da kliknete na dugme ispod i da se prijavite.

Podelite sa prijateljima:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Štampa