Preporuka knjige, Život pisca

Zašto spavamo – Metju Voker

Pozdrav iz Kine,

Ove nedelje nemam fikciju za preporuku, ali imam vrlo dobro štivo po pitanju zdravlja – Why We Sleep – Matthew Walker. Knjigu možete pronaći na Scribd-u i nažalost dostupna je samo na engleskom jeziku.

Napomena: od 5. oktobra 2019. god, ova knjiga je dostupna i na srpskom jeziku.

Za one koji vladaju engleskim, ali nemaju vremena da odslušaju 14 časova knjige, preporučujem podcast u kom je Metju gostovao kod Džo Rogana. U dva sata govore manje više o svemu što je istaknuto i u knjizi.

Naime, Metju Voker je posvetio svoj život izučavanju sna i sve što se nalazi u knjizi je rezultat istraživanja dugog preko 20 godina.

Ispostavilo se da je san vitalan za naše zdravlje, možda čak važniji od pravilne ishrane i fizičke aktivnosti jer usled nedostatka sna pravimo loše odluke po pitanju hrane i nismo dovoljno motivisani za vežbanje ili ne možemo da pružimo svoj maksimum što nas dodadtno demotiviše.

Odraslom čoveku je potrebno između 7 i 9 sati sna, a u industrijski razvijenim zemljama prosečan čovek spava nešto više od 6 sati i kao posledica toga došlo je do porasta gojaznosti, srčanih oboljena, kancera i pre svega Alchajmera i drugih oblika demencije.

San je sastavni deo procesa učenja, pomoću njega se informacije premeštaju iz kratkotrajnog u dugotrajno pamćenje, i takođe je odgovoran za učenje novih motoričkih veština.

Jedna od funkcija dubokog sna je čišćenje mozga od toksičnih materija, koje, kada se nagomilaju izazovu oštećenja i gubitak sposobnosti pamćenja i učenja.

Ukoliko želite da saznate više o spavanju i uticaju sna na vaše zdravlje, preporučujem vam da saslušate šta dr Metju Voker ima da kaže na tu temu.

Srdačan pozdrav,

Ivan Bačić

Na ovom blogu svakodnevno pišem o čemu god mi se tog dana piše. Ako su vam moji tekstovi zanimljivi, mogu vam ih svakodnevno slati na mejl, i tako ih nećete propustiti u moru objava na fejsbuku.

Onima koji se prijave na mejling listu, poslaću besplatan primerke svog romana Krvavo zeleno, i kratku priču, 43 pored.

Samo mi recite na koju mejl adresu da šaljem.