Tri knjige za preporuku

Ove nedelje nisam uspeo da završim čitanje nijedne knjige, Još uvek čitam Murakamijevo – Ubistvo Kamtura, a uzeo sam još jednom da pročitam Bird by Bird – Anne Lamotte, i takođe čitam Verbalize – Damon Suede.

Bird by Bird je knjiga o pisanju. Prva koju sam pročitao na tu temu, još 2012. Godine kada sam odlučio da se ozbiljno posvetim umetnosti pisanja.

Moram priznati da sada imam potpuno drukčije iskustvo nego kada sam je čitao prvi put. Većina stvari mi je jasnija i imam osećaj da su mi neke stvari pri prvom čitanju jednostavno preletele preko glave jer knjiga sadrži mnoštvo novih informacija i stručne terminologije za jednog početnika.

Svakom ko želi da se bavi pisanjem bih preporučio ovu knjigu.

Na žalost, knjiga je dostupna samo na engleskom, pa ako dovoljno dobro vladate ovim jezikom knjigu možete naći bilo gde na internetu, a audio knjiga koju ja slušam se nalazi na Scribd-u, a ukoliko se registrujete preko linka koji se nalazi u ovom mejlu, moći ćete da čitate i slušate knjige potupuno besplatno u trajanju od dva meseca.

Verbalaze se nažalost ne nalazi na Scribd-u. Ova knjiga je takođe dostupna samo na engleskom i usko je vezana za tehniku pisanja.

Naime, autor knjige, Damon Suede, ističe važnost glagola kao nosioca naracije. Po njemu, dužnost pisca je da preciznim odabirom odgovarajućeg glagola zabeleži šta se u priči događa i aktivira maštu čitaoca, a samim tim i emociju.

Vrlo zanimljiv pogled na umetnost pisanja, a knjigu možete naći na Smashwords i drugim online prodavnicama.

Ukoliko Vas pak ne interesuje štivo o pisanju, ove nedelje za Vas imam još jednu fantastičnu priču u pitanju je Neverwhere – Neil Gaiman-a ili na srpskom Nekadođija.

Glavni junak knjige Ričard Mejhju i on se izvesnim sticajem okolnosti u svetu ispod Londona, u kom žive mistična bića koja Nil sasvim vešto oslikava svojim perom. Da bi se izbavio iz tog sveta, Ričard mora obavi dug niz zadataka, koje ćete saznati ukoliko pročitate knjigu.

Još jednom naglašavam da audio knjigu možete naći na Scribd-u potpuno besplatno ukoliko se registrujete preko linka koji se nalazi u ovom mejlu. Narator knjige je sam autor,. Nil poseduje neverovatan radio glas koji će vas jednostavno hipnotisati i uvesti u svet njegove izvanredne mašte.

Ako su vam moji tekstovi zanimljivi, rado ću vam ih slati na vašu mejl adresu kako ih ne biste u buduće propustili, a sve što bi trebalo da uradite jeste da kliknete na dugme ispod i da se prijavite.

Podelite sa prijateljima:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Štampa