Pisanje, Život pisca

Ne umem sve da napišem

Ukoliko ste pisac, ljudi će često tražiti od Vas da im pomognete da napišu nešto ili čak da napišete nešto umesto njih; opis proizvoda, posvetu, e-mail, pismo preporuke, prijavu za posao; razno.

Iako najčešće prihvatim da pomognem, ponekad se desi da jednostavno kažem da ne umem sve da napišem.

To, ponekad, pojedine ljude ume da razbesni. Tada, ili dovode u pitanje moje sposobnosti ili pretpostave da mi nije dovoljno stalo do njih samih.

Imao sam mogo muke da objasnim kako nije svaki vid pisanja isti i da ja uglavnom pišem fiktivne priče ili članke koji više liče na običan razgovor nego na tekst.

Iako posedujem iskustvo u pisanju putopisnih blogova, noviniskih članaka, internet sadržaja, moje veština pisanja u tim stilovima su znatno ispod fikcije i bloga kojima se bavim na dnevnoj bazi.

Stoga, ukoliko neko od Vas bude tražio da pišete nešto za njih samo zato što ste pisac i što ‘bolje baratate rečima nego oni’ nemojte se ustručavati da kažete kako ne umete da pišete sve i nemojte se uvrediti ukoliko Vam kažu da i niste neki pisac zbog toga.

Postoji mnogo različitih stilova pisanja i svaki od njih zahteva drukčiji pristup, strukturu i sintaksu, i svaki od njih ima različite ciljeve.

Cilj teksta može biti zabava, obrazovanje, informisanje, prodaja, i mnogo toga još. Ponekad tekst ima više ciljeva ali ovo prilikom nećemo ulaziti dublje u to.

Znajte da je potrebno mnogo vremena i prakse kako biste usavršili svaki od stilova i da ne možete biti podjednako dobri u svakom od njih.

Na ovom blogu svakodnevno pišem o čemu god mi se tog dana piše. Ako su vam moji tekstovi zanimljivi, mogu vam ih svakodnevno slati na mejl, i tako ih nećete propustiti u moru objava na fejsbuku.

Onima koji se prijave na mejling listu, poslaću besplatan primerke svog romana Krvavo zeleno, i kratku priču, 43 pored.

Samo mi recite na koju mejl adresu da šaljem.