Kako da poboljšate vaše pisanje tako što ćete biti strpljiviji

Ukoliko želite da unapredite Vaše pisanje morate da bude strpljivi. Pisanje je kompleksna radnja i zahteva prolaženje kroz nekoliko faza.

Često želimo da pokažemo naše reči svetu što je pre moguće. Želja da budemo saslušani gori u nama i kucamo što je brže moguće. Tim pre što završimo naše pisanje pritisnemo dugme „objavi“.

Pisanje ne bi trebalo tako da funkcioniše. Ono zahteva strpljenje, razum i svesnu radnju.

Veličina nije bitna

Nije bitno šta stvarate; blog od 100 reči, e-mail Vašem prijatelju ili roman od 100,000 reči. Princip je isti. Jedina razlika između njih je vreme koje je neophodno od početka do objavljivanja. Da biste napisali članak na blogu ili e-mail, potrebno Vam je između jednog dana pa sve do nedelju dana, dok Vam je za roman neophodno nekoliko meseci a ponekad i nekoliko godina.

U svakom slučaju, morate biti strpljivi i ne smete preskočiti nijedan korak.

Napravite koncept

Ja sam do nedavno zanemarivao ovaj ključni korak. Ne postoji bolji vodič za Vaše pisanje od koncepta. Jednostavno zapišite pitanja na koja biste želeli da odgovorite i krenite u potragu za njima. Ne ustručavajte se da izmenite koncept kada zapravo krenete da pišete. Dok Vaši kreativni sokovi teku pronaći ćete bolja rešenja. Slušajte Vaš instinkt, on ponekad skriva veoma moćne poruke.

Nemojte objavljivati prvu stvar koju ste napisali.

Pokušajte da ustanovite da li Vaš tekst ima ikakvu vrednost za Vašeg čitaoca ili je to samo gomila reči. U većini slučajeve prvo pisanje je potpuno beskorisno.

Budite urednik

Ovo je još jedan korak koji sam dugo zanemarivao, a sada je jedan od mojih omiljenih. Ukoliko imate štampač, odštampajte Vaš dokument, a prethodno podesite prored na dve ili tri linije. Uzmite crvenu olovku i ispravite greške.

Proverite da li postoji nešto suvišno

Nešto što je van okvira teme Vašeg rada, što ne doprinosi narativu ili što nikako ne doprinosi vašem delu.

Kada završite, proverite da li nešto nedostaje

Vašem čitaocu će verovatno biti mnogo jednostavnije da razume ono što ste pokušali da kažete ukoliko uključite neke konkretne primere. Ukoliko dodate još reči, preporučujem Vam da još jednom pređete čitav tekst još jednom i proverite da li ste možda dodali više nego što treba.

Da li postoji nešto nejasno

Možda ste skakali sa jedne teme na drugu; dešava se svima. Nemojte da zbunite Vašeg čitaoca. Odstranite sve „velike“ reči i filozofske izraze. Ne trudite se da zvučite pametno, ali nemojte biti ni priprosti.

Neka Vaše rečenice budu kratke

Neka Vaša rečenica nosi jednu informaciju i potom je zaustavite; baš ovako. Učinićete Vaš tekst prijatnim. Vaš čitalac neće morati da lomi glavu nad Vašim tekstom samo da bi shvatio o čemu Vi to govorite. Znajte, takvo pisanje nije toliko jednostavno koliko se čini. Jednom kada reči počnu da teku, dolaze u bujici i to nas čini da preteramo u dužini naših rečenica. Neki autori mogu da se provuku pišući duge rečenice ali morate biti majstor da biste uspeli u tako nečemu.

Proverite greške

Niko ne voli da čita tekst pun gramatičkih i štamparskih grešaka. Svi grešimo i nema ništa loše u tome, ali ponekad te greške mogu da pokvare čitalačko iskustvo. Potrudite se da imate što manje grešaka.

Stvarajte poput slikara

Strpljivo, dodajte sloj na sloj, dok Vaše belo platno ne bude predstavljalo željenu sliku. Slikarski posao je u tom smislu jednostavniji. Kada slikar završi svoj posao on ima vidljiv proizvod koji je ili prijatan za oko ili nije. U vizuelnom smislu, sve što pisac ima je gomila crnih znakova na beloj površini. Ukoliko Vam se pri čitanju ne stvaraju slike, Vaš rad ne vredi mnogo.

Sve to zahteva mnogo vremena i redovan rad. Što više vežbate postaćete bolji.

Pišite svakodnevno, ali zapamtite da to činite polako.

Ako su vam moji tekstovi zanimljivi, rado ću vam ih slati na vašu mejl adresu kako ih ne biste u buduće propustili, a sve što bi trebalo da uradite jeste da kliknete na dugme ispod i da se prijavite.

Podelite sa prijateljima:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Štampa