Da li bi pisac trebalo da koristi leksikon sinonima

Pisci se često hvale svojim prefinjenim rečnicima. Neki od njih se kunu da nikada ne koriste leksikon sinonima ili neki sličan izvor. Kako neki pisci tvrde ti alati su svetogrđe.

Da li je korišćenje alata poput leksićkih baza neetičko? Da li se to smatra varanjem ili je to pametan način da se iskoriste alati i tehnologija koja vam ja od pomoći i može da unapredi vaše pisanje?

Da, pisci bi uvek trebalo da koriste leksikon reči ukoliko sami  ne umeju da odaberu najprecizniji izraz. Na taj način ćete uvesti više reči i unaprediti vaš tekst koji će delovati privlačnije i lepše.

Izbegavanje takvih alata zarad toga da biste mogli da kažete kako ste ‘čist’ pisac je bizarno. Zamislite arhitektu koji ne koristi lenjir jer želi da bude ‘pravi’ crtač.

Ispostavlja se da je primena ljudskog leksikona prihvatljiva dok primena veštačkih alata nije. Ne samo da će primena leksikona reči i izraza učiniti vaše pisanje jačim već će znatno umanjiti posao vašeg urednika.

Jedina mana korišćenja ovih alata je što pisci umeju da preteraju i da koriste ‘velike reči’ ne bi li se učinili pametnijim. Time će svoje pisanje učiniti manje razumljivim i odbiće mnoge čitaoce.

Dakle, budite oprezni kada primenjujete neke od ovih alata i nemojte preterivati.

Ako su vam moji tekstovi zanimljivi, rado ću vam ih slati na vašu mejl adresu kako ih ne biste u buduće propustili, a sve što bi trebalo da uradite jeste da kliknete na dugme ispod i da se prijavite.

Podelite sa prijateljima:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Štampa