Khan Akademija

Pre više od 10 godina, Salmon Khan je na Youtube stavljao videa u kojima objašnjava matematiku svojim rođacima koji su živeli daleko od njega. Nikada nije ništa očekivao od toga; nije mislio da će se to pretvoriti u jednu veliku Khan akademiju, ali jeste.

Ne samo da su druga deca imala korist od nejgovih videa, već i roditelji i nastavnici. Deca su zahvaljujući video lekcijama mogla da uče školski sadržaj svojim tempom u privatnosti svog doma, bez pritiska i žurbe.

Problem u školi je što bez obzira da li je učenik nešto razumeo ili nije, nastavnik je dužan da pređe na iduće gradivo. Sa videom, učenik može da se zaustavi i vrati na mesta koja nije razumeo.

Ideja Khan akademije je da se učinioca humanizuje. Ono što je nastavnik nekada predavao na času, se sada može pogledati kod kuće, za domaći, tempom koji odgovara svakom učeniku, a ono što je nekada bio domaći se radi u školi, uz asistenciju i nadzor nastavnika i drugih učenika, koji su tu da pomognu. Na taj način, učinica je humanizovana, jer nastavnik ne drži govor pred tridesetoro dece, već je u mogućnosti da individualno pomogne svakom kada za to ima potrebe.

Khan akademija je globalna svetska organizacija i većina sadržaja koji se nalaze na njihovom sajtu je potpuno besplatan i tamo možete učini šta god da vas zanima, na bilo kom jeziku. Video predavanja su titlovana, a vežbe koje se tamo nalaze su takođe prevedene; bar onaj deo što sam ja proverio.

Ukoliko vaše dete ide u školu, napravite mu nalog na Khan akademiji i možda će mu biti od pomoći u školi.

Ukoliko ste učitelj ili nastavnik, sajt Khan akademije vam takođe može biti od koristi.

Moram da naglasim da ovo nije reklamni članak, ja nemam nikakve koristi od toga što promovišem Khan akademiju na mom sajtu, jednostavno mi se svidela ideja za koju verujem da će revolucionizovati obrazovni sistem; samo što, nažalost, revolucije u obrazovanju uvek dolaze sporo.

Ovo je link za Khan akademiju , a možete pogledati i TED talk iz 2011, koji je takođe preveden na srpski, kako biste se dodatno upoznali sa Khan akademojim.

Ako su vam moji tekstovi zanimljivi, rado ću vam ih slati na vašu mejl adresu kako ih ne biste u buduće propustili, a sve što bi trebalo da uradite jeste da kliknete na dugme ispod i da se prijavite.

Podelite sa prijateljima:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Štampa