Misli

Udovoljavanje mušetrijama

Mušterija je uvek u pravu. Naravno. Ali da li se zaista treba boriti za svaku mušteriju?

U današnjoj ekonomiji, gde je konkurencija veća nego ikada, imamo potrebu da zadržimo svaku mušteriju, a samim tim moramo da udovoljavamo njihovim prohtevima, reagujemo na svaku njihovu sugestiju i oblikujemo naš servis ili prozivod na osnovu individualnog mišljenja.

Posle izvesnog vremena završimo sa nekim hibridnim proizvodom koji je daleko od originalne zamisli i svrhe. Tako su pre desetak godina nastali kineski mobilni telefoni koji su imali antenu za TV i niti su bili dobar telefon niti dobar TV.

Ponekad mušteriji jednostavno treba reći:

Žao nam je, ne možemo da promenimo našu polisu, mi radimo na ovaj način i ako vam se ne sviđa, uvek možete potražite slične usluge na drugom mestu.

Apple, Microsoft i Tesla, nisu uspeli zato što su udovoljavali svakoj mušteriji već zato što su rekli:

Evo vam ovo, izgleda ovako, može da radi određene stvari, i nigde nećete naći ništa slično.

S takvim pristupom, zadržavate formu i namenu vašeg proizvoda, a mušeterije stiču utisak da poseduju nešto unikatno.

Bez obzira što će mnogi kopirati vaš model, ako vaš proizvod uspe, mušterije će se držati originalnog proizvoda jer će da nudi unikatno iskustvo koje im je obećano.

Na ovom blogu svakodnevno pišem o čemu god mi se tog dana piše. Ako su vam moji tekstovi zanimljivi, mogu vam ih svakodnevno slati na mejl, i tako ih nećete propustiti u moru objava na fejsbuku.

Onima koji se prijave na mejling listu, poslaću besplatan primerke svog romana Krvavo zeleno, i kratku priču, 43 pored.

Samo mi recite na koju mejl adresu da šaljem.