Pravo vreme je sad

Svi imamo neke želje; želeli bismo da vodimo drukčiji život nego što sada vodimo. Možda želimo da promenimo posao, da ostvarimo karijeru na internetu, da otpočnemo vlastiti biznist, da proširimo porodicu, da…

Ali, te želje često ostaju nešto što će se dogoditi u budućnosti; nešto na čemu ćemo raditi kada se stvore određeni uslovi; kada budemo rešili izvesne probleme; kada nas bude pogodila inspiracija; kada naša deca odu na fakultet, kada budemo imali ovo ili ono…

Da vam kažem nešto: idealni uslovi ne postoje! Uvek će vam nešto faliti!

Jedini razlog zašto neko vodi život kog biste vi želeli da vodite je što taj neko nije čekao idealne uslove već je preduzeo izvesne mere. Ne, taj neko nije ni pametniji, ni sposobniji, niti je imao više sreće, niti su mu bogovi i horoskopski znaci više naklonjeni, taj neko je jednostavno uzeo stvar u svoje ruke i počeo da radi.

Koliko ste puta pročitali neku knjgu, pogledali film, videli bilo čiji proizvod rada u domenu u kom biste sami želeli da radite, i pomislili – pa ja mogu bolje od ovog?

Recimo da hoćete da radite kao dizajner, ali radite kao kasirka jer to vam donosi sigurna mesečna primanja iako mrzite taj posao. Prošli ste pored bilborda koji izgleda kao da ga je sastavio neko iz IV-2 na času likovnog i pomislili ste da vi možete bolje.

Naravno da možete! Ali, da biste u tome uspeli morate da ustanete iz vaše fotelje, ostavite telefon i zaista preduzmete korake; napravite vebsajt, napravite portfolio, pravite tutoriale i stavljajte ih na YouTube i na vaš vebsajt, napravite profile na freelancing sajtovima…

Jeste, u početku će biti teško. Nećete moći da nađete klijente, ali to nije razlog da odustanete. Zapamtite, oni koji se bave dizajnom su tu samo zato što su bili uporni i zato što su radili. Svakodnevno su stvarali rad, možda su ga kačili na instagram, možda na svoj sajt, ali su se stvarali i pokazivali svoj rad drugima, i neko ih je primetio i angažovao da dizajniraju taj bilbord. Da je taj neko znao da vi umete bolje, sigurno bi angažovao vas umesto njih, ali vi niste radili i niko vas nije primetio.

Imaćete mnogo da učite i moraćete da se navikavate na nove radne obaveze i isplanirate vaš dan drukčije; možda ćete morati da se odreknete vaše omiljene TV serije ili nekoliko sati listanja fejsbuka, ali ako zaista želite neku promenu u vašem životu, to je cena koju morate da platite; morate da se pokrenete i da zaista odradite posao; ne sutra, ne u ponedeljak, ne sledeće godine već – SADA, DOMAH!

Ako su vam moji tekstovi zanimljivi, rado ću vam ih slati na vašu mejl adresu kako ih ne biste u buduće propustili, a sve što bi trebalo da uradite jeste da kliknete na dugme ispod i da se prijavite.

Podelite sa prijateljima:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Štampa